Overbeharing; de oorzaken en behandelingen
Expert in laser ontharen Bestaan al meer dan 18 jaar Consumentenbond bestempeld Sensitif als 'goed'!

Overbeharing; de oorzaken en behandelingen

Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat een te veel aan haargroei op het lichaam en het gezicht voor grote problemen kan zorgen. Er is sprake van overbeharing wanneer er erg veel en te dikke haren groeien op plaatsen waar normaal geen of slechts dunne haren zitten.

Overbeharing bij vrouwen kenmerkt zich door hinderlijke haargroei op de bovenlip, kin, borst, rug, onderbuik, tepelhof, dijen en onderarmen. Overbeharing bij de man kenmerkt zich als overmatige haargroei op de rug, schouders, borst en buik.

Wat is overbeharing?

Er bestaan twee vormen van overbeharing:

  • Hirsutisme – Dit is overmatige haargroei bij vrouwen volgens een mannelijk beharingspatroon. Het gevolg is, dat er donkere en stugge haren groeien op plaatsen waar vrouwen normaal gesproken alleen donshaar hebben, zoals in het gezicht, op de borst, de rug, de bovenbenen en laag op de onderbuik.
  • Hypertrichose – Hierbij is er sprake van een sterkere haargroei in vergelijking met anderen van dezelfde leeftijd en afkomst. De haargroei neemt toe op plaatsen die normaal licht behaard zijn.

Mannen en vrouwen hebben ongeveer evenveel huidharen. Bij vrouwen blijven deze echter dunner en lichter van kleur, terwijl bij mannen de haren vanaf de pubertijd dikker, donkerder, langer en stugger worden door de invloed van mannelijke hormonen.

Bij mensen die afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied en uit Azië komt overbeharing meer voor. In Europa en Noord-Amerika heeft ongeveer 10% van de bevolking er last van. Na de menopauze komt overbeharing echter voor bij 80% van de vrouwen.

Mogelijke oorzaken van overbeharing

Overbeharing kan meerdere oorzaken hebben. Vaak is het een probleem in de hormoonhuishouding – haargroei wordt immers gestuurd door hormonen. Overbeharing wordt regelmatig veroorzaakt door:

  • De aandoening PCOS
  • Erfelijkheid of genetische aanleg
  • Een medisch probleem
  • Hormoonafwijkingen die veroorzaakt worden andere ziektes
  • Medicijngebruik (bijvoorbeeld tegen reuma of epilepsie)

Er zijn natuurlijk ook behandelingen mogelijk, via bijvoorbeeld laserontharing.

De impact van overbeharing

Er is niet veel fantasie voor nodig om je voor te stellen dat overbeharing grote gevolgen voor iemand kan hebben. Voor zowel vrouwen als mannen kan overbeharing een esthetisch probleem vormen. Gaat iemand er psychisch onder gebukt, dan heeft dit bovendien een grote invloed over de kwaliteit van leven.

Mensen die last hebben van overbeharing, voelen meestal een diepgaand gevoel van schaamte, onzekerheid en minderwaardigheid. In zeldzame gevallen komt het voor, dat mensen zelfs de straat niet meer op durven en in een sociaal isolement terecht komen.

Overbeharing behandelen

Heb je last van overbeharing, dan is er gelukkig goed nieuws. Het is namelijk op meerdere manieren te behandelen. Wel is het belangrijk dat je weet waardoor de overbeharing wordt veroorzaakt. Ga hiermee dan ook altijd eerst naar de dokter om de reden te achterhalen. Op basis hiervan kun je de juiste behandelmethode kiezen.

Lasertherapie is een zeer geschikte manier op overbeharing te behandelen. Door het licht van de laser raken de haarwortels beschadigd, waardoor de haren niet meer kunnen groeien. Voor het beste resultaat zijn meerdere laserbehandelingen nodig en uiteindelijk levert dit een hoog percentage (95%) definitieve haarvermindering op.

Goed om te weten: mensen die aanvullend verzekerd zijn, krijgen meestal een groot gedeelte van laserbehandelingen vergoed.

The creation of beauty is art
Vrijheid
Zelfvertrouwen
Schoonheid
Geluk